sobota 24. září 2016

Proč už nesleduji booktube?

zdroj obrázku

Dnešní článek bude úplně jiný než ty předchozí. Už delší dobu nad tímto tématem přemýšlím, a konečně jsem se odhodlala si myšlenky a názory nějak veřejně utřídit. Třeba nakonec zjistím, že nejsem jediná, kdo dnešní situaci vnímá stejně.


V poslední době mě knižní scéna na youtube celkem omrzela. Je to asi také tím, že jsem nikdy nenašla booktubera, kterého bych opravdu hltala a byl by mi blízký žánry knih, které čte. Ale to se možná netýká jen booktubu. Kolem mě je spousta lidí, co miluje fantasy, horory, detektivky, young adult nebo přeslazené romanťárny, které končí všechny stejně. Na booktube je snad jen Naďa, která miluje klasiku, ale příliš o ní nemluví, a když tak se zmiňuje pouze o Anně Karenině, Vojně a míru nebo Malém princi. Naďa se teď trošku stáhla do ústraní, a co jsem pochopila z jejího posledního streamu, samotnou Naďu přestalo bavit, kam booktube směřuje. Jediné, co musím říct, je, že s ní naprosto souhlasím a plně chápu její znechucení, protože sama se v tomhle kritickém bodě taky nacházím. Nejspíš se to k ní nedonese, ale moc bych jí chtěla říct, aby mluvila o klasice, aby ji přibližovala lidem, kteří zatím neobjevili její krásu, protože tohle je ta pomyslná díra na booktuberském trhu.

Současný český blogerský i booktuberský svět je koncipován tak, že každý si může požádat o spolupráci s nějakým knižním řetězcem či nakladatelstvím, které příslušnému blogerovi/booktuberovi zasilá recenzní výtisky. Tím se každý druhý dostane ke spoustě knih úplně zadarmo. Knihy jsou drahé. A pokud je autor blogu/kanálu opravdu dobrý v recenzích, dokáže si s tím vyhrát, obětuje tomu volný čas a naplňuje ho to, pak si myslím, že právě tito lidé mají právo na knihy zadarmo. Jenomže pak jsou zde lidé, kteří udělají video, kde řeknou: "kniha se mi (ne)líbila", a to je vše. Podle mě si tito jedinci knihy zadarmo opravdu nezaslouží. Protože kde je ta spravedlnost, když někdo si s tím práci dá, a někdo ne, a přitom jsou oba stejně odměněni.

Co nemohu pochopit, i když bych moc chtěla, jsou videa jako chvástačky, rozbalovačky a hauly. Nevidím v nich žádný smysl. Přijde mi, že booktuber chce jen ukázat, kolik knih si může dovolit. (teď to zní hodně závistivě :D). Ale proč to chce ukazovat? Vždyť o nich ani nemůže mluvit. A k tomu jsem si vzpomněla, že mě také navýsost iritují videa, jako "týden s knížkou", pak "co jsem přečetla za měsíc..." a k tomu ještě recenze na každou knihu. Vždyť se v úseku jednoho či dvou měsíců opakují pořád jedny a ty samé knihy. Dle mě recenze, což je to primární, co chtějí lidi vidět, nebo aspoň já ano, úplně stačí.

zdroj obrázku

Další věc, z které bych se nejraději rozběhla hlavou proti zdi, je takovéto přátelství mezi všemi, protože čtou. Opravdu jsem se setkala s názorem, že "co čtenář, to dobrý kamarád". Wtf? Jenom proto, že mám stejnou barvu očí jako určité procento populace, ještě neznamená, že se musím se všemi kamarádit. S tím souvisí i to, že na booktubu se najdou tací, kteří netvoří příliš hodnotná videa. A stejně se můžete v komentářích dočíst, jak je video krásné, jak se booktuberka skvěle poslouchá a vám z toho akorát krvácejí oči. To opravdu nikdo nevidí, že je to hrůza? A když už chcete napsat nějakou kritiku, jste za toho "hejtra", který dostatečně neoceňuje to, že autor videa čte. On vlastně booktube postrádá kritiku úplně. Na jednu stranu booktuberská komunita stojí při sobě, což se na youtube moc nevidí, tam se dneska všichni jen pomlouvají a řeší drby, ale na stranu druhou to dává pocit, že může o knihách mluvit úplně každý, všichni se cítí být booktubery. A pak nedochází k nějakému vytříbení těch nejlepších.

Také se nacházíme v době, kdy knihy nejsou módním trendem. Vlastně možná jsou, ale jdou ruku v ruce s hipsterstvím. Je to určitý přežitek, což je trošku smutné. Díky booktubu jsem nabyla dojmu, že být čtenářem či knihomolem je něco výjimečného. Ale pozor! Dnes se jede ve velkém. Jste výjimeční pouze tehdy, když přečtete za rok aspoň stovku knih, každý týden si jich minimálně dvacet koupíte nebo dostanete a máte rozečtené minimálně dvě. Jo a taky je všude s sebou taháte a nevadí vám, když se zničí. Tím pádem já, která chodí do knihovny, protože je to levnější, kupuji knihy jen k Vánocům a narozeninám, a nevytahuji knihu v každé frontě, protože mám ráda na čtení klid, a nesnáším, když jsem nucena zavřít knihu v půlce kapitoly, jsem totálně out a nejsem ten správný knihomol. Proto si po shlédnutí některých videí nepřijdu jako pravý čtenář, protože někdy dám přednost třeba seriálu nebo dokumentu než knize.


Co vy a booktube? Sledujete? Nebo jste přestali?


11 komentářů:

  1. Tak tento článek mě ohromně pobavil..:D:D Souhlasím ve všech bodech, i když také patřím mezi ty, co hltají Young adult, Fantasy a "přeslazený romanťárny". Ale klasika je prostě klasika. Myslím,že je to právě tím, jak se čtení knih najednou stalo moderní, všichni čtou to co je teď nového a prostě TOP..:D:D A staré knihy jsou pro ně jen "povinná četba", něco o čem se MUSÍ učit, nebo MUSÍ přečíst a ani nevědí o kolik přicházejí.Ale k tomu člověk asi musí dospět, aby v těch úžasných dílech našel to kouzlo..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já booktube nikdy nesledovala. Souvisí to nejspíš s tím, že nesleduji youtubery celkově. Prostě raději dávám přednost blogům, kde se ale problémy, jež jsi tu vyjmenovala, vyskytují téměř ve stejné míře. Já osobně nejsem ohledně spoluprací příliš úspěšná, ani nemám tolik peněz, abych si koupila každou knihu na mém wishlistu, tudíž stejně jako ty preferuji knihovny a antikvariáty. Popravdě asi nikdy neporozumím lidem, kterým vadí číst 'použité' knížky, ale to nikomu nevyčítám.
    Termín 'pravý čtenář' dle mého názoru neexistuje. Právě takovéto škatulkování mě neobyčejně vytáčí nejen u čtenářské komunity. Někdo zkrátka čte knihy pomaleji, někdo zase stihne přelouskat za pár dní celou sérii, někdo knihu přečte pouze, když na to má čas. A každý z nich se může označit jako čtenář.

    http://burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Včerejší Nadin stream jsem měla puštěný jako kulisu k práci a s většinou toho, co řekla ona a co píšeš teď ty souhlasím.
    Booktube sleduju jen okrajově, pravidelně snad právě jen Naďu. Mám totiž trochu problém s tím, co včera zaznělo - valná většina čte YA, které chválí až do nebe a někteří jsou schopní se za své názory rvát až do krve. Já se momentálně YA snažím docela úspěšně vyhýbat, zpravidla když se mi dostalo něco do rukou, tak jsem to pak na blogu sepsula a až na výjimky se setkala s vlnou nepochopení. No jo, když já ty knížky nedostala (i u nás na maloměstě máme veřejnou knihovnu, že jo) a nebylo mi ani v nejmenším hloupé napsat, že je to totální brak.
    Hipsta trendy jsou taky na ránu Vojnou a mírem po palici. Nicméně obdivuju lidi, kteří opravdu reálně zvládnou přečíst sto a víc knih ročně, pro mě je to porce přinejlepším na dva a půl roku a to se ještě musím snažit. Do antikvariátů jsem chodila ještě než to bylo cool, protože jsem na knížky neměla peníze, 98 % mých "nových" knih je buď z druhé ruky nebo extrémních výprodejů a první (a na dlouho nejspíš i poslední) spolupráci jsem vzala jen proto, že mi nakladatelství přišlo dostatečně punkové :D Trendy jsou na nic, jdu proti proudu a hejtuju všechno a všechny :D
    https://fiamorisrunning.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Já taky chodím do knihovny a většinu knih si půjčuju prostě proto, že nemám ani tolik peněz ani tak velkou knihovnu, abych kupovala všechno. Ráda čtu směsici žánrů, takže YA, fantasy a další módní trendy samozřejmě sleduju, ale na klasice dost ujíždím. Vždycky jsem ji četla i nad rámec povinné četby, protože mě bavila a je fakt, že když hledám něco náročnějšího, klasika nikdy nezklame. Booktube sleduju, ale ne pravidelně a ne všechna videa. Na to prostě nemám čas.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě čeští booktubeři nikdy nijak moc nezaujaly. Dřív jsem sledovala pár zahraničních, ale na yt mě baví spíš jiná tvorba. Ale jinak - já mám ráda ty shrnující typy videí jako za měsíc, týden, cokoliv, pokud má člověk, o čem mluvit, tak v poho.

    OdpovědětVymazat
  6. Dodnes jsem ani netušila, že nějací booktubeři vůbec existují. Někdo sleduje jak si kdosi jiný rozbaluje balíček s novými knížkami? Proč? A když jich má tolik, kam je dává?

    OdpovědětVymazat
  7. Já teda musím říct, že na takový videa nekoukám vůbec. Na youtube jedu prakticky zásadně jen hudbu, občas si tam najdu nějakou tu scénu z filmu nebo seriálu, trailer a podobně. Koukat na videa, kde někdo sedí před kamerou a mluví, mě prostě nebaví a sama bych si u toho připadala nehorázně trapně. Ale jasně, nic proti těm, co se v tom vyžívají, jen říkám, že můj šálek kávy to není... Stejně jako můj šálek kávy to YA. Fantasy jo, to můžu... :D
    Ale ono člověk nemusí sledovat zrovna booktuberskou scénu, aby postřehnul tu děsnou 'výjimečnost' čtenářství. Já teda bez mučení přiznávám, že knížky si kupuju dost, ale to je tím, že dost čtu v angličtině knížky, co u nás ani nevyšly, takže si je musím buď stáhnout, nebo koupit. Plus jsem teda příšerně hrabivá a prostě miluju si ty knížky kupovat a mít je v knihovně, i když se za to pak proklínám, když vidím zůstatek na účtě. :D A nějakou knížku s sebou taky tahám skoro pořád, a největší úhona, ke který většina dojde, je trochu poškrábaná obálka, u pár paperbacků se vyskytne nějaký to drobný ohnutí... Ale s tím si hlavu nedělám. Fakt drtivý většině knížek se nestane vůbec nic. Aspoň v mojí kabelce :D A jasně, nevytahuju knížku, když stojím ve frontě u kasy v tescu, ale třeba v autobuse čtu skoro vždycky, protože jinak je pro mě i desetiminutová cesta nekonečná... :D

    OdpovědětVymazat
  8. Na jednu stranu musim rict, ano mas pravdu - vetsinou me mrzi, ze vsichni propaguji jen novinky, ale na druhou stranu se najdou i taci, co to nedelaji. O knizkach si rada ctu, rada sleduji svoje oblibence a kdyz se mi neco nelibi, tak to klidne napisu (takhle jem prave napsala Nade, ze me stve jeji odklon od klasiky). S knihou uz vsude nechodim, ctu to, co se mi chce a stejne tak i sleduji to, na co mam naladu.

    OdpovědětVymazat
  9. Na jednu stranu musim rict, ano mas pravdu - vetsinou me mrzi, ze vsichni propaguji jen novinky, ale na druhou stranu se najdou i taci, co to nedelaji. O knizkach si rada ctu, rada sleduji svoje oblibence a kdyz se mi neco nelibi, tak to klidne napisu (takhle jem prave napsala Nade, ze me stve jeji odklon od klasiky). S knihou uz vsude nechodim, ctu to, co se mi chce a stejne tak i sleduji to, na co mam naladu.

    OdpovědětVymazat
  10. Z booktube sleduji akorát Molly v knize, jinak nikoho. Samé chvástačky, knihy, které neznám, nesednou mi tématicky... Z těch "normálních"youtuberů sleduju akorát The Hillywood Show a občas kouknu na nějaký vlog od Zoelly.
    S tím módním knihomolstvím - kdo nečte Johna Greena, Zoellu a tak podobně, tak jako by neexistoval. Štve mě ta stádovitost, že se z Greenovek stal fenomén, který všichni vychvalují. Kdyby tu nebyla ta masová propagace Hvězd, třeba by se mi i líbily. Tyhle rádoby hipsterské filozofické knihy co slouží jen k dotváření image mi přijdou trochu odporné, nesnáším pózy. A tou, bohužel, dnes to knihomolství v nadneseném slova smyslu je.

    Maggie
    http://maggiemauve.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sleduju spousty knižních blogerů a booktuberů a ani jeden ještě nečetl tu samou knížku, co jsem četl já. Jednou jedinkrát jsem si navíc koupil knížku, na kterou se mi líbila recenze a po přečteních prvních 50 stránek jsem nepokračoval, protože se mi to nelíbilo. Od té doby si říkám, že knížka si mě má najít, né naopak.
      A také mě poslední dobou zaráží, že když čtu knížku, která vyšla v roce 2014 a starší, tak jsem out, protože je to zastaralá knížka

      Vymazat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)