neděle 2. října 2016

Marilyn: Příběh zvednuté sukně

zdroj obrázku


Pokud jste čekali nějaké pikantnosti z jejího milostného života, tak vás asi zklamu. V tomto článku bych se chtěla věnovat ikonickým šatům, které k Marilyn neodmyslitelně patří. Ano, mám na mysli ty bílé s vázáním za krk ze Slaměného vdovce.

Za vznikem šatů stojí kostýmní návrhář a blízký přítel Marilyn William "Billy" Travilla, který s ní spolupracoval již na předchozích filmech. Marilyn mu jednou napsala: "Billy Dear, please dress me forever, I love you, Marilyn."
test kostýmu

Slavná scéna se natáčela 15. září 1954 v New Yorku na Lexington Avenue mezi jednou a čtvrtou hodinou ranní. Ani tato nekřesťanská hodina nezabránila tomu, aby se spolu se stovkami novinářů a fotografů  na ulici shromáždil dvoutisícový dav. Marilyn ještě po natáčení přihlížejícím ochotně pózovala další dvě hodiny a fotografie se zdviženou sukní obletěly téměř celý svět.

Dav byl samozřejmě nadšen. Jediný přihlížející, ve kterém to jen vřelo, byl tehdejší manžel Marilyn Joe Dimaggio. (Ruku na srdce, kterému muži by se líbilo, že jeho žena ukazuje kalhotky celému světu.) Když se Marilyn vrátila do hotelu, čekala ji ještě jedna scéna. Ta dokonce vyústila v rozvod, o který Marilyn požádala o dva týdny později.



zdroj obrázku

Záběry točené v centru New Yorku se nakonec ve filmu neobjevily. Vše se později přetáčelo v ateliérech studia 20th Century Fox a kalhotek se nedočkáte. Poprask kolem filmu v New Yorku fungoval jako skvělá reklama, která byla plánovaná. S přetáčením scén se předem počítalo.

zdroj obrázku

Možná vás zajímá, co se s šaty stalo a kde je najdete dnes. Travilla věnoval šaty herečce a sběratelce Debbie Reynolds, jejíž sbírka obsahovala další neméně známé filmové kostýmy. Ty však nabídla v roce 2011 k aukci, jelikož o ně neprojevilo zájem žádné muzeum. Bílé šaty ze Slaměného vdovce se vydražily za rekordní částku 4,6 milionu dolarů a jsou tak nejdražším filmovým kostýmem všech dob. Nový majitel však není znám.


Právě vzdouvající se sukně je první, co si většina lidí vybaví při jméně Marilyn Monroe. I když třeba samotného Slaměného vdovce neviděli. Ona scéna se zapsala do dějin kinematografie, ale i do obecného povědomí. Takže nejedna žena se zdviženou sukní je připodobněna k bezejmenné dívce z dnes už legendárního filmu. 
O tom, že se scéna stala takřka nesmrtelnou, dokazuje fakt, že je stále ztvárňována i nyní. Důkazem je například reklama na Snickersku. A pokud vás baví, tak jako mě, doporučuji se podívat i na "Making of Marilyn".




Také máte Marilyn spojenou s touto scénou? Je něco, co vás v článku překvapilo nebo o čem jste naopak věděli?

2 komentáře:

  1. O její život jsem se nikdy moc nezajímala, ale překvapila mě cesta těch jejích šatů. Jsou fakt skvělé :3.
    http://gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Opet skvely clanek, mam opravdu rada tve clanky o MM :) hanka.mablog.eu

    OdpovědětVymazat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)