neděle 14. srpna 2016

Ladislav Zibura - 40 dní pěšky do Jeruzaléma


Autor: Ladislav Zibura
Název: 40 dní pěšky do Jeruzaléma
Žánr: cestopis
Počet stran: 240
Nakladatelství: Bizbooks
Rok vydání: 2015


Obsah

Jak píše sám Ladislav na zadní straně knihy: "Dvaadvacetiletý muž jde pěšky 1 400 kilometrů do Jeruzaléma. Pořád se ztrácí a je trochu nešikovný, cestou ale potká dobré lidi." Lépe by to asi nikdo nepopsal.





Nikdy mě příliš nelákaly knihy známých cestovatelů jako je Emil Holub, Miroslav Zikmund s Jiřím Hanzelkou a další. Tato kniha je ale výjimečná tím, že autorem je nadšenec o něco málo starší než já, který dokáže podat své zážitky takovým způsobem, že chvíli brečíte smíchy a chvíli se musíte zamyslet nad tím, jestli opravdu všechno je tak, jak si myslíte. 

Na Ladislava jsem narazila prvně, když jsem ho viděla ve Všechnopárty. Začala jsem sledovat jeho facebookový profil a vyhledala si další rozhovory, které jsou většinou o tom samém, avšak doplněné jinými vtipy. Jaké štěstí, když jsem se dopátrala, že jeho "storky" vyšly knižně. 


Kniha je vlastně Ladislavovým deníkem, který si psal cestou napříč Tureckem a Izraelem. Je rozdělena na 40 kapitol (překvapivě), takže víte, co se mu každý den na pouti přihodilo. Někdy se dostává až do absurdních situací, které však bere s humorem. Právě humor, ironie a sarkasmus vás provází celou Ladislavovou poutí.

Také bych chtěla zmínit, že v knize najdete mnoho ilustrací - jsou to jakési mini komiksy. A samotné vyprávění doplňují rámečky, které čtenáři přibližují například to, kam na pouti na záchod, či jak Ladislav pořizoval fotky pro mámu. Vše je samozřejmě podáno s humorem.

Ani nevím, jestli se může cestopisům obecně něco vytknout. Možná byste od této knihy neměli očekávat, že lépe poznáte danou zemi jak z kulturního, historického tak geografického hlediska. Spíš se vám naskytne pohled na lidi, které Ladislav na své pouti potkal. A i když na základě pár lidí nemůžeme hodnotit celý stát, troufám si říct, že tyto národy jsou daleko pohostinnější než zde v Evropě.

Knížka stojí za přečtení. Třeba se díky ní konečně odhodláte poznat nějakou zemi, i když ne zrovna pěšky. A pokud ne, aspoň jste si udělali menší výlet v pohodlí domova.

6 komentářů:

  1. Knihu mám doma a docela se těším, až na ni dojde řada :) Menší množství reálií mě až tak netrápí, fakt je, že si stejně většinou radši přečtu něco o lidech, takže...proč ne! :) /pěkně napsaná recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuju za pochvalu!
    Knížku doporučuju, už jen pro ten chvilkami drsný humor! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem po téhle knížce také pokukovala. Viděla jsem s autorem kdysi jeden rozhovor a jeho humor se mi docela líbil :) Pokud vím, už je zase někde na cestě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl v Nepálu a Číně. Není to dlouho, co se vrátil. Snad z toho bude další kniha :D

      Vymazat
  4. Ahoj, víš už o tohmle? http://www.cbdb.cz/spoluprace-pro-blogery

    OdpovědětVymazat
  5. Dlouhou dobu jsem neměla nejmenší tušení, kdo to je a přitom byl všude - na FB, v televizi a objížděl Česko s "přednáškami" o svém putování. Ke knize jsem se zatím nedostala, i když recenze o ní mluví příznivě a připadá mi to jako oddechové čtení.

    OdpovědětVymazat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)