neděle 19. června 2016

Truman Capote - Snídaně u Tiffanyho





Autor: Truman Capote
Název: Snídaně u Tiffanyho/Breakfast at Tiffany's
Žánr: novela
Počet stran: 103
Nakladatelství: Československý spisovatel
Rok 1. vydání: 1958

Anotace.

Novela o nesplněném a tragicky končícím snu lehké dívky, která má za sebou neradostné dětství, touží po spořádaném životě a k dosažení tohoto snu, reprezentovaného nábytkovým zařízením z obchodního domu Tiffany, používá své osobní přitažlivosti a slabůstek starších bohatších pánů.


Vlastní názor.

I tato kniha patří k těm, které jsem si už dávno chtěla přečíst. Hlavně díky filmu z roku 1961, kde hlavní postavu ztvárnila božská Audrey Hepburn. 

Bohužel kniha se od filmu dost liší (nebo spíš film od knihy), takže jsem byla dost zklamaná už po několika stranách. Chtěla jsem si film prostřednictvím knihy připomenout, místo toho jsem měla sto chutí knihu odložit na neurčito. Chtěla bych tedy upozornit, že pokud čekáte romantiku, jakou nabízí film, zřejmě se nedočkáte. 

Jev, který se mi stává často, se nevyhnul ani této zfilmované knize. A to, že jsem si automaticky dosadila za postavy konkrétní herce. Tím pádem se neslučovaly popisy postav s mou představou a já jsem se musela pozastavovat nad tím, jaké oči Audrey vlastně má.

Knížka je poměrně slabá, takže jsem neměla dostatek času se do ní ponořit a udělat si na postavy nějaký názor. Řekla bych, že z knížky jako celku nemám skoro žádný dojem. Pouze zklamání, které jsem zmiňovala výše, a dospěla jsem k názoru, že po této knize bych už podruhé nesáhla. Zato film doporučuji!
zdroj obrázku
zdroj obrázku
zdroj obrázku
zdroj obrázku



Tip.

Našla jsem článek, který by mohl zajímat všechny milovníky filmu Snídaně u Tiffanyho. Některé informace i pro mě byly novinkou. Tento článek rozhodně nepatří k těm, který slibuje supr čupr zajímavosti, a pak se z toho vyklubou úplné banality, které všichni znají. Článek naleznete zde.

zdroje obrázků zde, zde, zde, zde

10 komentářů:

  1. Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už dlouho, naštěstí jsem ještě ani neviděla film, takže si rozhodně jako první přečtu knihu a pak se uvidí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U dalších zfilmovaných knížek si taky nejdřív přečtu originál. Ale třeba u Dánské dívky vůbec nevadilo, že jsem nejdřív viděla film :)

      Vymazat
  2. Nemyslím si, že by se kniha od filmu tolik lišila, každopádně jsem z ní taky byla velice zklamaná.
    http://hana-on-the-road.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Nečetla jsem knihu, film jsem neviděla...ale na obojí se chystám :) Ai tradičně začnu knihou, jsem na ni vážně zvědavá. Také mám u kratších knih často problém najít si k postavám cestu, tak uvidím, jak to bude tady :) Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Chcela som si pred pozretím filmu prečítať knihu - a bola som z nej tak sklamaná, až som sa nakoniec k filmu ani nedostala. Nie, že by mi to prišlo vyslovené zlé, ale boli tam veľmi nudné miesta a v konečnom dôsledku sa tam nič neudialo...
    Niekde som čítala, že je to autorova najslabšia kniha. Tak snáď. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenech se odradit knihou. Film opravdu doporučuji. Už kvůli božské Audrey :D :)

      Vymazat
    2. Stále mám v pláne si ho pozrieť, ale tá kniha ma v danej chvíli neskutočne odradila. :D

      Vymazat
  5. Knihu miluju. Film jsem neviděla a nechybí mi to. Mám to tak, že buď jedno nebo druhé. Už mě to pak nebaví když vím co tam bude. Takže já jsem filmem naprosto neovlivněná a za mě je kniha skvělá.

    G

    OdpovědětVymazat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)