sobota 14. ledna 2017

Marilyn a Joe: Láska, která trvala i po smrti

zdroj obrázku

Muži. Tohoto tématu jsem se zatím u Marilyn nijak výrazně nedotkla, i když jsou to právě oni, kteří hráli v jejím životě velkou roli. Z přehledu na stránce (zde) jste se mohli dočíst, že Marilyn uzavřela celkem tři manželství. A o to s Joe Dimaggiem bych se s vámi chtěla podělit.

Joe Dimaggio, jedna z největších baseballových legend, se zapsal do sportovní historie svým rekordem, a to "sérií 56 po sobě jdoucích zápasů, ve kterých dokázal úspěšně odpálit". (wikipedia) Tento rekord zatím nikdo nepřekonal.

O dvanáct let starší Joe s italskými kořeny v roce 1936 podepsal smlouvu s New York Yankees a v době své kariéry se stal idolem mnoha mužů i žen. Svou hvězdnou kariéru ukončil v roce 1951 kvůli četným zdravotním potížím. 

V té době se začal zajímat o modelku z fotografie, která pózovala na baseballovém hřišti, a která stále na svou slávu čekala. Sešli se spolu v jedné italské restauraci a brzy na to odhalila jejich vztah i široká veřejnost. Strhla se senzace, vždyť tady šlo o vztah sportovní legendy s krásnou nadějnou herečkou. 
Jejich vztah však byl ideální jen v novinových sloupcích. Od začátku bylo mezi nimi mnoho rozdílů. Joe právě skončil s baseballem a toužil se usadit. Byl majetnický a žárlivý, nevyhledával společnost, zato hledal k sobě protějšek, který by splňoval jeho představu o ženě v domácnosti. Oproti tomu Marilyn stála na samém začátku své profesní dráhy. Toužila po pozornosti, provázely ji skandály, ráda se ukazovala a zájem mužů jí dělal dobře.

Podle mě se přes to všechno opravdu milovali. Sice ji žárlivý Joe přijel zkontrolovat v roce 1953 do Kanady, kde natáčela film Řeka do nenávratna, sice mezi nimi podle svědků panovalo dusno, ale když si při natáčení Marilyn vymkla kotník, Joe se jí snažil zajistit maximální pohodlí. A když se podíváte na sérii fotografií, jak sedí u okna (jednu z nich jsem dala jako hlavní), jejich pohledy říkají vše.

Kanada, 1953

Své "ano" si řekli odpoledne 14. ledna 1954 (proto vydávám článek právě dnes) na radnici v San Franciscu. Veřejnosti byl sňatek oznámen pouhou hodinu před. Po obřadu se Marilyn zeptala, zda jí bude Joe v případě, že zemře dříve než on, nosit každý den na hrob květiny.

O dva týdny později odletěli do Japonska.
zdroj obrázku

Zde se kolem Marilyn strhlo pomalu davové šílenství a Joe zjistil, že jeho novomanželka začíná být daleko populárnější než on sám. Účelem cesty byla Joeova účast na několika baseballových zápasech, Marilyn zase navštěvovala nemocnice se zraněnými americkými vojáky. Pak ale dostala nabídku, jestli by nechtěla vystoupit před americkými vojáky v Koreji. Marilyn přijala a čtyři dny jezdila po táborech, kde předváděla svůj pěvecký um. Marilyn si návštěvu Koreje užívala a těchto několik dní se cítila být sama sebou. 

Když se pozorně podíváte na fotografii, můžete si všimnout, že Marilyn má zavázaný pravý palec. Podle své výpovědi si ho jen sama nešťastnou náhodou narazila, ale v době manželství s Joem se prý na jejím těle několikrát objevily modřiny, takže je pravděpodobné, že na ni mohl vztáhnout ruku sám Joe.

zdroj obrázku

Jejich společný život vzal rychle za své. Joe neschvaloval její práci, oblečení, ani přátele. Sice se několikrát objevil na natáčení, ale nikdy jí nezapomněl dát najevo, co si o tom myslí. Chtěl ji vidět u plotny s kupou dětí, což bylo v rozporu s tím, po čem Marilyn v té době toužila. Vrcholem všeho bylo natáčení scény s vlající sukní ze Slaměného vdovce, kterému přihlížely davy diváků včetně konsternovaného Joea. (o šatech ze Slaměného vdovce se dočtete zde) Když se vrátili na hotel, zřejmě mezi nimi vypukla velká hádka a Marilyn nedlouho poté požádala o rozvod. 

27. 10. 1954 proběhl rozvodový soud. Marilyn přišla v černém kostýmku a bílých rukavičkách, výstřih zdobil perlový náhrdelník od Joea. Když dostala slovo, zmiňovala především Joeovu chladnost vůči ní a vzájemné neporozumění. Během celého procesu neuronila jedinou slzu. Manželství trvalo pouhých 274 dní.

zdroj obrázku

Rozvodem jejich vztah ale neskončil. Marilyn byla celkem nestálá, ráda se na někoho upínala a možná si strach z opuštěnosti nesla z dětství, když se o ni matka nemohla starat. Na konci roku 1954 se začali opět scházet a již začátkem nového roku se objevovali spolu i na veřejnosti. Důkazem může být například premiéra Slaměného vdovce, kam ji Joe doprovázel.

V této době se začala Marilyn stýkat i se svým budoucím manželem Arthurem Millerem. Znovu se s Joem pravidelněji vídala až v roce 1961, když se s Arthurem rozešli. Byl jí oporou, když se necítila dobře, byl jí přítelem, na kterého se mohla kdykoliv obrátit. Pomohl jí dostat se ven z psychiatrické léčebny, strávili spolu dovolenou na Floridě a zase si pomalu k sobě nacházeli cestu.

5. srpna 1962 byla Marilyn nalezena mrtvá ve svém domě v Los Angeles. Krátce před tím se k sobě vrátili. Když Joe přiletěl na místo, našel v jejím adresáři nedopsaný dopis adresovaný jemu samotnému. 

Milý Joe,
jestli se mi podaří, abys se mnou byl šťastný, podaří se mi největší a nejtěžší úkol, jaký existuje, a to je postarat se, aby byl jeden člověk úplně šťastný. Tvoje štěstí znamená moje štěstí a 
(Spoto: Marilyn Monroe)

Byl to Joe, který zařizoval pohřeb. Ceremoniálu se účastnili pouze nejbližší, Joe si nepřál, aby se na pohřbu objevili lidé z Hollywoodu a už vůbec ne novináři.

Jak Joe slíbil Marilyn při jejich svatebním obřadu, od toho dne jí každý den nosil na hřbitov čerstvé květiny. Už nikdy se neoženil a nikdy o Marilyn nehovořil na veřejnosti.

Baseballová hvězda opustila svět 8. března 1999 se slovy: "Konečně uvidím Marilyn."

zdroj obrázku - zdroj obrázku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)