středa 1. června 2016

Happy Birthday, Ms Marilyn!

zdroj obrázku


Právě dnes je to 90 let, co se narodila jedna z největších ikon všech dob!

Ráda bych se chtěla Marilyn věnovat podrobněji v dalších článcích, proto bych vám chtěla pouze přiblížit její poslední 36. narozeniny prostřednictvím úryvků z knih.


Bohyně. Tajné životy Marilyn Monroe - Anthony Summers

"Prvního června bylo Marilyn třicet šest let. Ten večer stála s norkovým baretem na hlavě a se zamlženýma očima za dortem, ozdobeným jiskřícími prskavkami. Teď byla ona na řadě, aby naslouchala blahopřání Happy Birthday, které jí neúnavně zpíval štáb filmu Something's Got to Give. Její dublérka Evelyn Moniartyová obstarala dort, který ozdobila kopiemi dvou záběrů Marilyn z filmu, jednou v negližé a jednou v bikinách. Na dortu byl nápis Všechno nejlepší (v nahotě)."



Marilyn Monroe - Donald Spoto

"Následující den, 1. června 1962, jí bylo třicet šest. Evelyn Moriartyová naplánovala oslavu narozenin, jenže Cukor odmítl povolit radovánky, dokud herci neodvedou celodenní práci. V předlouhé a nudné scéně s Wallym Coxem a Deanem Martinem podala jeden z nejpronikavějších výkonů v celé kariéře. Bohužel to byl její poslední výkon ve filmu. Několika slovy se s předstíranou nevinností snažila Martina přesvědčit, že pokorný Cox je její partner z ostrova. Stačilo, aby se usmála, pootočila doleva, líně pohlédla doprava... a byl z toho vskutku vysoce hodnotný herecký výkon, výsledek patnácti let úsilí a dřiny v řemesle. Ipřené pohledy a různá intonace dávaly najevo melancholičnost a vítězství, duchaplnou lest a vážnou tužbu znova se spojit s manželem. Navzdory všemu stresu a bolesti, které prožívala v posledních dvou měsících, předvedla výkon, na jaký by byla každá herečka nadosmrti hrdá. 
V šest hodin Evelyn konečně směla ven s dortem, který ráno koupila na trhu. Na vršku jiskřila prskavka a kolem se rozléhala tradiční píseň. (...) Narozeniny nenarozeniny, osazenstvo se brzo vytratilo. Vždyť byl pátek večer, jak kdosi poznamenal. Něco tu nesedělo. Panovala tam neobvykle napjatá atmosféra. Oslava skončila za půl hodiny a zbyla jen ona, Wally a Evelyn a ucucávali z papírových pohárků šumivé víno značky Dom Perignon. (...)"


Další fotografie:

zdroj obrázku
zdroj obrázku
zdroj obrázku
s režisérem Georgem Cukorem
zdroj obrázku
s fotografem Georgem Barrisem
zdroj obrázku

s kolegou Deanem Martinem
zdroj obrázku
zdroje citací:
D. Spoto - Marilyn Monroe (1996)
A. Summers - BOHYNĚ Tajné životy Marilyn Monroe (2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)